top of page

Kulturarvsbrygging på Hodr

Kulturarvsbrygging på Hodr

13.12.25, 10:00

13.12.25, 18:30

Kulturarvsbrygging av juleøl i vikinghuset.

I fleire tusen år har ein bryggja øl på gardane. Kanskje heilt sidan jordbrukets start. Juleølet har vore ein tradisjon som ein har ført vidare heilt sidan Vikingtida, og kanskje lenger. Kulturarvsbrygging i Vikinghuset vert arrangert av Hodr Hjørungavåg Vikingsete, og dei har med seg Bjørn Vegard Bjåstad og Arve Eiken Nytun som skal demonstrer korleis ein bryggja øl i gamledagar. I tillegg vil det bli foredrag om øl i vikingtid og om tradisjonsbryggjing og korleis den har føregått.

Sett av ein heil dag.

PROGRAM (Tentativt)

Kulturarvsbrygging i Vikinghuset

13. desember
______________________________________
11:00– Velkomst
Kort introduksjon til dagen og kulturarvsbrygging
______________________________________
Sanking og koking av einerloge
Innføring i einens eigenskapar
______________________________________
Tradisjonsbrygginga på Sunnmøre - Bryggeutstyret og ingrediensar
Bjørn Vegard Bjåstad og Arve Eiken Nytun
______________________________________
Mesking
Sjå korleis ein meskar maltet og einerlogen
______________________________________
Foredrag
Arkeolog Arve Eiken Nytun:
Øl i vikingtida – kultur, teknologi og historie.
______________________________________
Tapping av vørter + skylling
______________________________________
Start av koking av kokeølet + humletilsetjing
______________________________________
Foredrag
Arve Eiken Nytun og Bjørn Vegard Bjåstad:
Kveik og sunnmørsk kulturarvsbrygging – historie, eigenskapar og jakta på gamle kveikstammar.
Korleis smaker kulturarvsøl – og kva gjer det unikt?
______________________________________
Kjøling + tilsetjing av kveik
______________________________________
1930 - Avslutning
Oppsummering

19:40 – 02:00 Oppskåke!

Eige lukka lag

bottom of page